rengoring

Af Poul Madsen

Rengøring af solceller er et emne, der jævnligt tages op, og et af de store spørgsmål er: skal man overhovedet rengøre dem, og i så fald hvem skal gøre det?

Jyllands Posten og Bolius.dk bringer en artikel om emnet – egentlig samme artikel skrevet af journalist Kirsten Jensen – og vi ønsker at følge det op med en artikel her på lfase.dk.

Bolius.dk skriver, at hvis solcellerne er snavsede, producerer de mindre strøm. Derfor kan det være en god ide at overveje en rengøring af dem. Flere eksperter mener imidlertid, at det oftest er unødvendigt, fordi solceller er selvrensende, blot 2 kriterier er opfyldt:

  • tilstrækkelig hældning på solcellerne
  • tilstrækkelig nedbør (regn)

Til dette siger Ivan Katic, som er seniorkonsulent ved Teknologisk Institut, at tage normalt har en hældning på 25 til 40 grader, og det er nok til grundrengøringen. Regnvand er normalt nok til at gøre cellerne rene.

Rune Schmidt fra Energitjenesten supplerer med, at han endnu ikke har fundet undersøgelser, der retfærdiggør fx at bestille et firma til rengøring af solcellerne.

Snavs

Solceller kan blive snavsede af mange ting. Det kan være

  • pollen
  • støv (jord)
  • sand
  • blade
  • mos
  • salt
  • algevækst

Der kan dog være tilfælde, hvor professionel assistance kan være på sin plads, og det kan være hvis solcellerne dækkes med en film eller et lag. En fedtet film kan dannes, hvis der er fugtige omgivelser, fx nær havne/moler med megen vind og skumsprøjt af saltvand. Her kan der også dannes et fint lag salt.

Omgivelser nær en sø og tæt bevoksning kan også forårsage snavs.

Rengøring af solcellerne

Bolius anbefaler udelukkende vand, aldrig rengøringsmidler, med mindre det er rengøringsmidler, der er fremstillet til brug på solceller. Bolius anbefaler endvidere regnvand, fordi det i modsætningn til postevand ikke indeholder kalk.

Brug en blød klud eller svamp. Bolius skriver: “Brug ikke en højtryksrenser, glasskraber, ståluld eller skarpe genstande, der kan skade solcellerne”.

Her vil vi gerne indskyde: Følg altid leverandørens anvisninger først!

Hvornår?

Bolius anbefaler, at man rengører solcellerne om foråret, inden solen får rigtig magt. Evt. i sensommeren, når det er slut med pollen.

Man bør ikke rengøre solcellerne i høj solskin, fordi panelerne blive varme, og spændingen kan være høj. I stedet bør det gøres, når der er skygge og køligt, dvs. morgen eller aften eller gråvejr.

Læs artiklen på bolius.dk: Rengør dine solceller og spar penge.

Læs også på Jyllands Posten: Rengør dine solceller og spar penge.

 

Bolius.dk: Rengør dine solceller og spar penge

Please Login to post a comment

X

Forgot Password?

Join Us