Logo

Af Poul Madsen

Ing.dk skriver, at kommunernes solcelleplaner lammes af “lovfnidder”. Dette emne har tidligere været oppe at vende i medierne. Problemet er aktuelt, fordi lovgivningen af staten tolkes, så en kommune er nødt til at oprette et separat selskab, hvis kommunen etablerer et solcelleanlæg.

Konsekvensen for en kommune er, at hvis solcelleanlægget producerer til kommunens institutioner, fx en skole, skal der betales for leveret strøm. Det betyder igen, at kommunen skal betale moms og afgifter, og det ødelægger driftsøkonomien i solcelleanlægget og gør samtidig investeringer i solcelleanlæg urentable.

Denne regel gælder ikke for statens instutioner, og det giver en kæmpe skævhed, som kommunerne selvfølgelig er utilfredse med.

Kommunernes Landsforening foretog i efteråret 2014 en rundspørge blandt kommunerne, og henved 85 % af kommunerne havde opgivet eller ændret planer for etablering af solcelleanlæg.

Ifølge ing.dk fik kommunerne først medio 2013 at vide, at Energistyrelsen tolker elforsyningsloven således, at kommunerne er nødt til etablere separate selskaber. Det har betydet, at en lang række anlæg er eklæret ulovlige. Det uheldige i dette understreges af, at mange anlæg i 2012 blev godkendt af energinet.dk.

Enhedslisten stiller forslag om, at Folketinget skal opfordre regeringen til at lempe på kravet om selskabsdannelse.

Læs artiklen på ing.dk: Kommunernes million-solcelleplaner lammet af lovfnidder.

Læs også på energy-supply.dk: Lovtolkning bremser kommunale solceller.

 

 

Ing.dk: Kommuners solcelleplaner lammet af lovfnidder

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *