Generalforsamling 2019

LFASE Generalforsamling Fangelforsamlingshus d.24-3-2019

Der var fremmødt, 53 stemmeberettigede medlemmer.

Pkt. 1     FormandSven indledte mødet, ved at byde velkommen og formelt vælge dirigent: John-webmaster.

Pkt. 2     Som referent valgtes Alice

Pkt. 3 Årsberetningen

Årsberetningen blev fremlagt af formand Sven Kristiansen og næstformand Karin Francke
Sven indledte årsberetningen

I Maj 2018 trådte persondataforordningen, som foreningen skal forholde sig til. Vi har hverken personnumre eller fødselsdage i vore kartoteker og udmeldte medlemmer slettes.

Vi har også haft 1 medlem, der ønskede at vi skulle oprette et borgerforslag. Det er drøftet i bestyrelsen, og vi mener, det er bedre at arbejde på at udforme en mere bred anke over den manglende fokusering på grøn omstilling.

Jeg har deltaget på Teknologisk institut i Århus på et batteri/ solcelle kursus og derfor fået en bredere viden om dette, desuden også nogle kontakter som foreningen kunne få gavn af.

Da vi alle i bestyrelsen arbejder gratis for foreningen, har vi selvfølgelig en bestyrelses ansvar forsikring, så ingen af os bliver nødt til at gå fra hus og hjem, hvis vi skulle blive sagsøgt.

Vi har i år haft mange bestyrelsesmøder, og Karin og jeg har haft en del ekstramøder for at nå det hele. Den 5 august havde vi en ekstraordinær generalforsamling også i Fangel, grundet vi mente, det var bedst at sammenlægge de 2 solcelleforeninger for private solcelleejere.

Karin informerede detaljeret om forhandlingerne med DENFO.

Der var flere forhold, der gjorde forhandlingerne meget vanskelige.

Der var i Denfo´s vedtægter en § vedr. generalforsamling, der sagde, at der kun blev hold generalforsamling hvert andet år. Det er i strid med regnskabsloven, og det ville vi gerne have rettet til hvert år. Denfo´s formand afgjorde på stedet, at det kom ikke til at ske.

Der var endvidere en § der stred mod markedsføringsloven, og den var der heller ikke vilje til at rette.

Hele Denfo´s konstruktion med mange foreninger (der lige nu ikke eksisterer) kunne betyde, at hvis disse foreninger blev levende, kunne Danske Solcelleejere komme i den situation, at de ikke havde indflydelse i Denfo overhovedet. Det kunne vi selvfølgelig ikke acceptere, så vi foreslog, at når man nu alligevel skulle ændre vedtægter, kunne man så ikke se på det også. Det blev afvist. Vi kunne i aftalen få et letter af intentAltså en hensigtserklæring om at tage dette spørgsmål op senere, hvis det opstod.

Under diskussionen om dette, gjorde vi opmærksom på, at ville formanden ikke være med til dette kunne han jo teoretisk væltes. Det afstedkom et udsagn fra ham om, at i så fald ville han tage hjemmeside og hele Denfo og gå, da dette var hans ejendom.

Vi spurgte til kontingentet på 400 kr. og hvad de gik til, og vi fik oplyst, at de 300 kr. gik til Denfo, og de 100 kr. til solcelleforeningen.

Vores advokat gennemså efterfølgende Denfo`s stævning, og mente ikke den kunne føre til en domfældelse.

Vi ventede en rum tid på regnskaber og budget, og efter flere rykkere fik vi saldoen på en konto i en bank vi ikke kunne se hvem var, med et beløb der lå langt under indestående på vores bankkonto. Vi fik aldrig budgetter og oplysninger om økonomi i retssagen. Her blev vi enige med vores advokat om at stoppe sammenlægningsplanerne.

Karin og Sven har i januar 2019 været til møde med Folketingets Energiudvalg. Vi havde fremsendt et omfattende materiale med regneeksempler på forhånd. Vi vandt gehør hos flere af medlemmerne af udvalget. Det afstedkom at Jens Joel fra socialdemokratiet stillede et § 20 spørgsmål til ministeren i Folketingssalen.

Jens Joel spurgte ministeren direkte, om ikke alle disse ændringer skulle have være behandlet politisk og ikke som et rent administrativt anliggende. Han spurgte endvidere til rigtigheden af konsekvenserne 200-500 kr. Og om ministeren havde været ude og spørge de berørte solcelleejere. Igen snakkede ministeren uden om.

Vi har lagt et link til debatten på hjemmesiden.

Energiudvalget videresendte vort materiale til Ministeren, og som sædvanlig har ministeren snakket uden om.

Der måtte atter advokathjælp til at se på en bekendtgørelse i haste-høringsrunde vedrørende ’øjebliksafregning’. Det var en rodet bekendtgørelse vedrørende betaling af elafgift på el-produceret inden udlægning på nettet. Øjebliksafregning vedrører ikke medlemmer på nettoordningen, men kun ny etablerede anlæg efter 20. februar 2019. Man kan slippe for elafgift ved at registrere sig i et særligt register. Fritagelsen for afgifter gælder kun til 2032. Derefter skal alle betale øjebliksafgift. Hvordan de vil opgøre dette står hen i det uvisse, da man ikke i dag indsamler oplysninger på produktionen før den når nettet. Vi stillede derfor spørgsmål om hvem der skal betale for den tekniske ændring.

Man får ikke svar på en høring, men vi har rejst spørgsmålet over for politikerne. Jeg tror ikke de er helt klar over den tekniske udfordring.

Vi har stillet spørgsmål til ministeren om ikke dette strider mod den nye EU lov, der siger, at

”at privatpersoner må producere, forbruge, gemme og sælge deres egenproducerede vedvarende
energi uden urimelige administrative byrder, skatter eller afgifter”. Reglerne omfatter anlæg op til
25 kW”

Ministeren har svaret, at EU forordningen først skal være fuld indskrevet i dansk lov 30 juni 2021.

Karin arbejder videre med flere af vore medlemmer, der forsøger at trække i trådene til regeringstoppen.

Webmaster-John har haft problemer med webhotel og er ikke tilfreds med Gigahost. Hjemmesiden er tung at arbejde med. Det overvejes at skifte system. Webmaster og kasserer-Niels har haft travlt med mange nye medlemmer, sidstnævnte var endog alvorligt syg i perioden, hvor Sven trådte til.

Årsberetningen blev vedtaget enstemmigt.

Pkt. 4

Sven gjorde rede for indførelse af Flexafregning.

Da der begyndte at komme breve til vore medlemmer fra Energinet om Flexafregning, blev det hele en lille smule uoverskueligt. Hvem var det vi skulle tale med Energistyrelsen eller Energinet. Derefter skulle vi melde os til Vindstød, og forvirringen var total.

Vi sendte en række spørgsmål til Energistyrelsen, så vi bedre kunne rådgive vore medlemmer.

Men endnu bedre, har vi fået Energinet til at komme i dag. De vil gennemgå regler og konsekvenser for flexafregning og besvare spørgsmål.

Der er også medlemmer, der spørger til afregnings elmålere. Der er 2 typer: en fase måler og en summationsmåler. Det er fra energinet blevet bestemt at alle skal have en fjern aflæst måler, og der må vi henvise til, at man spørger sit elselskab om, hvad det er for en måler type man har, og nogle skal måske betale for at få byttet måler?

Jeg er blevet oplyst fra Kamstrup, at der i Radius område, er målere programmeret som en summationsmåler, selv om der står fasemåler på den.

Det er forskelligt hos de forskellige elselskaber hvilken måler type de bruger.

Hvad betyder flexafregning i forhold til årsbaseret nettomålerordning?
Det betyder at i stedet for at bytte el 1 til 1, sælger vi el time for time på spotmarkedet. Al den el vi trækker fra nettet skal i fremtiden købes til den pris, der er fastsat af det enkelte elselskab.

Elafgifter og PSO afgifter kan vi fortsat modregne, således at vi får refunderet disse afgifter på den strøm vi har sendt på nettet. Det er den juridiske aftale vi indgik i gruppe 6 før ændringen i november 2012.

MEN Alle inkl. Politikere og leverandører har fortolket aftalen således, at man bytter el 1 til 1 også elprisen. Det er det elselskaberne har kørt efter indtil nu.

Årsnettoordningen blev fredet i 2012 ved en politisk aftale mellem mange partier. Den er senere ændret administrativt af Energiministeren mange gange til ugunst for os.

Vi er alle skuffede og vrede over politikernes manglende vilje til at efterleve den oprindelige ide bag nettoordningen. Der er desværre ingen juridisk grundlag for en retssag. Og derfor arbejder vi helt politisk for vores sag.

Vindstød har vundet en licitation til varetagelse og opsamling og udbetaling af den solgte el for alle solcelleejere i gruppe 6.

Man overgår til Flexafregning, når ens elselskab har installeret de rette målere samt de rette afregningsterminer. For fremtiden afregnes efter kalenderåret.

D.V.S at vi ikke overgår på samme tidspunkt. Alle skal være inde i ordningen med udgangen af 2020.

Man skal ikke foretage sig noget, før man hører fra sit elselskab om at man nu pr. ex dato overgår.

Herefter tilmelder man sig Vindstød på deres hjemmeside med oplysning om anlægsnummer og bankoplysninger.

Herefter får man en afregning en gang om måneden med udbetaling den 25. i måneden.

Spørgsmål fra de fremmødte

Ulla Jacobsen spørger til den lovede pris på overskuds-el:

Spotpris betales direkte, f.eks. 20 øre. Senere, ved årsopgørelsen, tillægges prisen for overskuds-el leveret til nettet op til 60 øre, dvs. yderligere 40 øre. Er elprisen f.eks. negativ, skal vi stadig have 60 øre netto pr. kW overskuds el. Vi har lovkrav om aftag af vort solcelleproducerede el.

Peter Clausen roser formandskabet for det store arbejde for foreningen. Han har månedligt opgjort sin produktion og sit forbrug fra opsætning af sit 24 cellers-anlæg, 4.5 kW, han tilbyder sine data.

Karin svarer, at foreningen meget gerne vil have sådanne data fra medlemmerne med anførelse af anlægstype.

Kommentar fra Niels Gunnar. Fremfører synspunktet, at vi er blevet lovet 20 års nettoårsafregning, og mener derfor, at der er tale om aftalebrud, ved overgang til flexafregning. Han mener vi skal fastholde dette og ikke ’kompromisse’.

Karin Gennemgår et regneeksempel fra egen produktion, der vil medføre en ekstraregning på 3700 kr. årligt, hvor ministeren omtaler mellem 200-500 kr. Senest med tilføjelsen ’for de fleste’.

Leif Nygård Næstved Ved timeafregning må vi søge elforbrug i solskin.

Karin oplyser at SEAS-NVE har en app ’Watch’ til telefonen, hvormed man kan hjælpes til at styre sit forbrug efter elpriser. Karin fortæller om at indrette tøj- og opvask efter timer med sollys og egenproduktion.

Ref. kommentar: På LFASE-hjemmeside anfører et medlem et vigtigt synspunkt: Samfundsmæssigt er det fordelagtigt at henlægge privat strømforbrug til aften og weekend, hvor industrien ikke har samme energikrav. Men egeninteresser kommer derved til at modvirke fællesmål. Dog, samlet set udgør solceller for tiden kun 2% af energiproduktionen og netto-producenter udgør 1% nævner Carsten Petersen som tilføjer, at på en solrig, vindstille sommerdag kan solcellerne producere 10% af forbruget.

Et medlem fra Odense fremhæver det urimelige i, at der betales 2x moms af den producerede strøm. Først betaler vi moms ved afsætning til nettet, mens vor nabo, der køber samme el, også betaler moms.

Ja, sådan er reglerne.

Jørgen Kristensen – har en fasemåler.

Sven svarer, at det er El leverandøren, som kan svare på om det er en fasemåler eller en summationsmåler.

Finn, som senere på mødet blev bestyrelses suppleant, omtaler de meget fluktuerende el-priser afhængig af vandmængder i Norge og dermed også snemængder, vind eller vindstille hos os. Under forskellige forhold kan elpriser variere fra 12-25 øre til 300 kr. pr kW.

Ernst Hansen kommenterer, at minister Lars Chr. Lilholt, tidligere journalist, postulerer, at vi årligt på nettoordningen har sparet 7000 kr.

Eva Carstensen, der bor på Als og har Syd-energi som leverandør, nævner at deres leverandør heldigvis ikke endnu er klædt på til at lave Flex-afregning.

SEAS er et af de selskaber, der er først med at indføre Flex-afregning

Carsten Høj oplyser at Kerteminde net-forsyning først opsætter nye summations-målere for fjernaflæsning i 2021.

Erik Brown har Dong- nu Ørsted- med Radius leverandør Er fjernaflæst måler et krav?

Ja med udgangen af 2020

Torben Boris Larsen- har korresponderet med energiministeren. Karin for tilsagn om at se korrespondancen.

Energinet, repræsenteret af Chefkonsulent Karsten Petersen (KP)og jurist Anja Rye holdt et oplæg:

KP lovede sin PowerPoint præsentation til os elektronisk, og han havde uddelingseksemplarer med. Desuden medbragte han en rapport på 36 sider om Nettoafregning i 10 eksemplarer.

Energinet (EN) har det overordnede ansvar for el-nettet i DK, hvor vedvarende energi, VE, skal passes ind. De skal sørge for forsyningssikkerhed, også mht. gas. EN har 1300 ansatte fordelt på 8 lokaliteter, hvoraf Fredericia-afdelingen er størst og den næststørste er Ballerup-afdelingen, der tager sig af gas.

EN er en privat-offentlig virksomhed, med aflønning som privatansatte. EN skal svarer på spørgsmål fra offentligheden. Pengestrømme går fra forbrugere til EN og afgifter videre til staten. EN skal hvile i sig selv.

Priskurve for elpriser viser, at alt andet lige er strømmen billigst om natten og i weekends. Solceller står for 2% af landets elproduktion heraf udgør produktionen under nettoafregningen 1%.

Energinet er ejet af staten og er en institution under Energistyrelsen. EN kontrolleres af Forsyningstilsynet for: – Ikke at diskriminere – Ikke at favorisere kunder – Ikke at tage overpriser dvs. tage fair betaling for ydelser. Klager over afgørelse rettes Energiklagenævnet, under Energistyrelsen.

Stikker elpriser af- skal der reguleres, nævnte KP.

Allerede i 2011 fremsattes en lov om nyttiggørelse af el § 350 med henblik på timeafregning og dermed behov for at kunne timeaflæse forbrugernes målere.

Skatteministeriet er også med ved bordet for at skaffe sig indtægter ved el-salg. Det er Skattestyrelsen der udformer lovgivningen i EL-forsyningsloven

Under overskriften: Roller og ansvar, fortsatte KP

Energinet kaldes et naturligt monopol i Danmark, der ejer transmissionsselskaberne. EN har energi data Hub, der forvalter en større datamængde end f.eks. Nets. Man hoster fra april 2016 astronomiske mængder data. Månedligt opsamles 3 milliarder nye dataenheder. Pr. definition er data hubbens tal ’de rigtige’. Med appen Watch, kan man få ’se-adgang’ til data, også til CO2-værdier.

EN er balance-ansvarlig og aftaler dagligt forventet elforbrug og priser for den efterfølgende dag. Se evt. på elpriser.dk. På en sommersoldag producerer solceller 10% af forbruget, dvs. at 90% skal ’bestilles fra andre kilder’. Noget der kan blive svært evt. ved vindstille forhold f.eks. i juni 2013, da eksploderede el-priserne.

Forhold gældende for solcelleejere på Netto årsafregning: PSO- og Elafgifter foregår stadig efter princip om årsafregning.

El-leverandørernes afregningsmetoder er ikke styret. I princippet kan de have en rigtig stor fast aconto pris og så først senere tilbagebetale. Det er lovligt men tarifændringer skal godkendes

Alle skal betale moms ved køb, afgjort af en ’FUX-dom’ i EU.

Spørgsmål fra forsamlingen: Hvordan kan aftalen om 20 års nettoårsafregning med kendte priser for salg af overskudsstrøm, ændres til timeafregning, når der i aftalen står at kun solcelleejerne kan opsige aftalen?

Igen fremhæves det, både fra KP og bestyrelsen, at det kun er PSO- og elafgifter, som er sikret en års-nettoafregning.

KP fremhæver adskillige gange, at for elselskaberne drejer det sig om at matche udbud og efterspørgsel. Man skal være aktiv på nettet for at sikre billig el, hvor pris sættes af industrien. Visse transportselskaber tilbyder langtidsaftaler på elprisen. Men man skal være forsigtig med tidspunktet for ophævelse af en aftale, da det skal foregå i forbindelse med selskabernes afregningsperiode, ellers kan det blive dyrt.

Niels Gunnar forespørger om der ikke er mulighed for at få moms retur fra opstilling af solceller, for de der har virksomhedsordning, antageligt 10.000 kr. pr. anlæg.

Dette spørgsmål kunne ingen besvare.

Der blev spurgt til, hvorfor priserne ikke var ens over hele landet.

KP svarer, at der kun kan sikres samme priser, hvis der er tale om samme net. I Danmark er der 2 net, DK1 for Vest og DK2 for Østdanmark, hvor strømmen er dyrest i den østlige del.

Tilmelding til Vindstød?

Når man tilmelder til Vindstød, skal man sikre sig, at man ikke på hjemmesiden entrerer med den aftale, der er beregnet for andre end netto-kunder. Disse skal f.eks. betale 19 kr. pr md. Det koster ikke noget for kunder på nettoordning, at komme af med sin el.

Det var afslutning på Energinets fremlæggelse.

Pkt. 5

Niels fremlægger regnskabet og meddeler at foreningen har fået mange nye medlemmer, 551 Regnskab og budget sendes til medlemmerne med referatet af GF, primo april. Foreningen har et indestående på 200.000 kr. Dette til trods for store men nødvendige udgifter til advokathjælp.

Regnskabet blev godkendt enstemmigt.

Pkt. 6  Indkomne forslag

var der ingen af.

Pkt. 7  Budget

Budgettet blev fremlagt af Niels og enstemmigt godkendt.

Der er foreslået samme medlemskontingent, 250 kr. Der kommer fortsat en del nye medlemmer, 3-4 per dag. Indtægter fra medlemskab er derfor vanskelige at anslå.

Der blev spurgt til et par poster: Ansvarsforsikring var blevet dyrere, hvor det blev meddelt, at den var nødvendig og faktisk ikke dyrt. Hjemmesiden står overfor mulig udskiftning til en mere enkel og håndterbar. Derfor er der sat ekstra penge evt. til at kunne skifte Gigahost ud. F.eks. har Gigahost spærret for en udsendelse af 550 nyhedsbreve, uden at meddele dette til webmaster, i den tro der var tale om spam.

Det er vigtigt, at foreningen har både aktuelle telefon og mailadresser på alle medlemmer.

Pkt. 8 Valg til bestyrelsen

Formand, Sven Kristiansen, og næstformand Karin Franke var ikke på valg.
Kasserer Niels E. Madsen var på valg og blev genvalgt.
Flemming Jensen var på valg og blev genvalgt.
Alice Olsen ønskede ikke genvalg.
Susanne Heinrich, tidligere suppleant, valgtes til bestyrelsesmedlem.
Finn Roel blev valgt til suppleant
Lars Søefeldt genvælges som suppleant
Erik Brown vælges som suppleant.
Revisorerne genvælges: Connie Jensen og Lise Lotte Roel Ringe
Som revisorsuppleant genvælges Birgitte Søefelt.

Pk.t 9 Eventuelt

Forslag om udsendelse af pressemeddelelser, PM. Det er vanskeligt at få PM- optaget. I ’Vestkysten’ er det lykkedes.

Bestyrelsen ønsker, at der dannes ERFA-grupper til at bistå foreningen med forskellig viden og arbejdsopgaver. Så medlemmer: ’Bidrag med Jeres specialviden!’

Poul E Larsen henstiller at foreningen køber en mikrofon.

Erik Brown Få en oversigt over el selskabers priser og betingelser, samlet systematisk,

Niels Gunnar Foreslår massemøde- Hirse Kro/ Fredericia haller- inviter alle solcelleejere.

Alice Foreslår at vore medlemmer fra hele landet, tilskynder naboer med solceller til at kontakte deres folketingskandidater, for at ændre lovgivning så Flex-afregning opgives.

Næste års generalforsamling tænkes afholdt på Sjælland. Sven foreslår Korsør.

Bestyrelsen