Referat af generalforsamling i LFASE 18-3-2018

Fangel Forsamlingshus, Odense

Til medlemmerne: Dette referat er korrigeret til det af 20. april udsendte referat, idet Jørgen Bisgaard Christiansen har meddelt, at han ikke mente at være blevet valgt ind til bestyrelsen, og dernæst er ordlyden af debatten om hjemmesiden efter formandens beretning ændret, så det tydeligere fremgår, at hjemmesiden IKKE nedlægges.

  1. Valg af dirigent: Formand Sven bød velkommen til generalforsamlingen og forsamlingen valgte den foreslåede næstformand og webmaster Poul Madsen som dirigent.

     1a.Valg af stemmetællere: Der valgtes to stemmetællere Karen Hansen og John Ravn.

  1. Bestyrelsens beretning ved formanden:

Politik, økonomi og medlemmer

Også i 2017 har vi haft mange henvendelser fra medlemmer og måske kommende medlemmer, som har haft problemer med deres leverandør som havde brugt eksterne montører, der senere var gået konkurs. Mange solcelleejere har også svært ved at forstå regningerne fra deres elselskab.

Alene forenkling af lovgivningen samt et anstændigt informationsniveau fra politikere og myndigheders side vil hjælpe, og helst ikke noget med tilbagevirkende kraft, men vi er oppe imod skiftende regeringspartier, som kun er interesserede i at fylde opståede huller med nye afgifter.

Vi er mange, der er frustreret over, at det vi blev lovet, da vi lavede vores private investering til gavn for miljøet, nu har vi fået transportafgift på den strøm vi henter hjem fra nettet, mens den strøm vi lægger ud på nettet og vore nærmeste naboer bruger, det betales der også transportafgift af. Det er elselskabet som skummer fløden.

Energi DK prøver også at få os over på Flex afregning. Vi konsulterede vor advokat, inden vi indsendte høringssvar / klage i maj, og erfarede, via medierne, at energiministeren havde afvist den foreslåede flexafregningen. Vi bad i oktober ministeren bekræfte, at han havde grebet ind. Han bekræftede, men gav ingen løfter og angav heller ingen tidsfrist for, hvornår en afklaring kunne forventes. Der er udsendt nyhedsbreve om dette og vi afventer stadig svar, da vi anser dette som et løftebrud, der rammer alle solcelleejere også os med Nettoafregning.  Hvad bliver der af den aftale vi indgik med 60 øre pr. kw. de første 10 år og 40 øre pr. kw. de efterfølgende 10 år? Vi arbejder imod flexafregning; men kommer vi alligevel på flexafregning, så skal vi have lov til at lægge alt produceret el ud på nettet uden loftet på 6kw. Vi var inviteret til et møde i Energistyrelsen, hvor vi gjorde opmærksom på, at vi bliver tabere, ved den påtænkte flexafregning, der fuldstændig vil elimineret det overskud vi er lovet på salg af el.

Samsø Energiakademiet besøgte vi, den 15. september, hvor Jesper Roug Kristensen fortalte om Energiakademiets projekter i deres smukke, nye og bæredygtige byggeri. Efterfølgende var JRK guide rundt på øen. Desværre var der ringe medlemstilslutning. På den guidede tur besøgte vi landmand Jørgen Tranberg, der viste frem og fortalte. Han tjente lige så meget på sine investeringer i vindmøller og solceller, som i sin egentlige landbrugsproduktion.  Desuden var det inspirerende at se Samsø Kommunes kæmpe solcelleanlæg til opladning af kommunens hjemmehjælperes elbiler. Vi besøgte desuden fjernvarmeværker og vindmølle sites. Vi var heldige at besøge den smukke ø i rigtig fint vejr. Energiakademiet er værd at bevare kontakten med.

Der var livlig videndeling og diskussioner på dagsturen og idéen med en kampagne: ’Flexafregning, nej tak’ blev undfanget på Samsø. Domainet blev købt og senere forberedte Poul kampagnen med hjemmeside, adresser til udsendelse af pressemeddelelser mv. Kampagnen ligger således klar til at skyde i gang, hvis/når, det bliver aktuelt.

Man skal følge sin årsafregningsperiode, hvis man skifter el-leverandør. Afregningsperioden er fra det tidspunkt, hvor anlægget kom i drift og anmodningen om afregningsgruppe blev sendt. Et af vore medlemmer skiftede el-leverandør og følte sig snydt. Han var ikke klar over, at han sprang fra i utide. Han fik en regning på 500 kWh til 4 kr.pr kWh, altså 2000 kroner.

Virksomheden ’Gul strøm’ har opkrævet 1000 kr. for navneforandring ved dødsfald, hvor kun den afdøde mands navn var anført for et fælles anlæg, hvor ægteparret boede i den fælles bolig med solceller. Sørg for i tide at få aktuelle navne med på aftaler.

Transportafgiften får vi nok ikke væk igen, men man skal sørge for at de store forbrug ligger på de faser, som solcelleanlæg producerer på. Varmepumpe, vaskemaskine, ovn, tørretumbler eller andet, bør med fordel fødes af en af faserne fra solcelleanlægget.

Med de stigende transport-tariffer er det logisk at vurdere økonomi i evt. batteriløsninger. Står man overfor inverter-skift, så vurder om den nye inverter kan samarbejde med batteripakker, som husstanden senere måtte installere. Jeg deltager til april i et batterikursus i Aahus.

Dansk Energi kaldte til møde den 16. marts med emnet: ’Behov for nyt Tarifdesign for EL-Nettet?’ Alice og jeg deltog. Mødet var det første i en række. Det fremgik at ¼ af de indhentede afgifter går til administration- det synes voldsomt. Focus ved ’tarifering’, som det kaldtes, var mere rettet mod indhentning af afgifter end mod grøn omstilling, var vores opfattelse.

Vi har stadig medlemsbesøg i tankerne og hører derfor gerne forslag fra medlemmerne, som opfordres til aktivt at deltage i foreningen med idéer, viden, ønsker og evt. med deltagelse i arbejdsgrupper. Kom gerne med forslag til, hvor vi kan søge at opnå medlemsrabatter.

Energistyrelsen overtog pr. 1. januar 2018 de såkaldte PSO-opgaver, bl.a. solceller og husstandsvindmøller, fra Energinet.Dvs. de overtager administration af støtte til solceller, husstandsvindmøller, vindmøller og biogas, herunder afgørelser om støtte/nettoafregning, afregning af pristillæg og efterfølgende ændringer og flytninger. Der er således Energistyrelsen som besvarer spørgsmål vedrørende afregning af produceret strøm. Det er dem der skal informeres, hvis du har behov for at ændre dit anlæg, har en inverter der er brudt ned, eller hvis du flytter eller køber et hus med fx solcelleanlæg.

Hjemmeside, nyhedsbrev m.m

Siden generalforsamlingen 2017 har vi udsendt 17 nyhedsbreve.

Hjemmesiden blev taget i brug i sommeren 2014, men har aldrig fungeret som oprindelig tænkt. Der har været divergerende meninger mellem de, der planlagde hjemmesiden, og resten af bestyrelsen. Det var bl.a. meningen, at medlemmer skulle betale kontingent via Paypal, men det var ikke lovligt ifølge Paypal. Konsekvensen har været, at der har været 2 medlemskartoteker at skulle opdatere sideløbende; dels kassererens kartotek, dels hjemmesidens.

Hjemmesidens medlemsforum er kun brugt i mindre omfang af medlemmerne i årenes løb. Denne vinter har der godt nok været mere aktivitet, men det er snarere undtagelsen end reglen. Der har været enkelte klager nu og da. De har været relateret dels til links på nyhedsartiklerne, dels mangel på aktivitet i såvel forummet som foreningen som helhed, og nogle klager har relateret sig til hjemmesidens indhold. Endvidere er der i tidens løb opstået en række fejl på hjemmesiden. Nogle af dem skyldes manglende viden om, andre skyldes systemfejl.

Vores webmaster har foreslået at nedlægge den nuværende hjemmeside og erstatte den med en mindre ambitiøs hjemmeside. Bestyrelsen besluttede derfor på sit møde i januar at skrotte hjemmesiden. Efter generalforsamlingen tænktes den nye hjemmeside, som Poul har lavet, at blive implementeret. Når en ny webmaster tiltræder, vil det alligevel blive aktuelt med en anden hjemmeside.

LFASE har konti på Facebook, Twitter og YouTube. YouTube-kontoen er tilføjet den 4-minutters video, som Poul har lavet om vores tur til Energiakademiet på Samsø. Vores Twitter-konto er ikke særlig aktiv.

Fra maj 2018 har EU vedtaget en ny persondataforordningen, som foreningen skal forholde sig til. Vi har hverken personnumre eller fødselsdage i vore kartoteker.

Her vil jeg slutte min og bestyrelsens beretning og håber på en god debat og godkendelse.

På bestyrelsens vegne Sven Kristiansen Formand.

Under punkterne formandens beretning og under budgettet, var der livlig debat:

Heldigvis viste det sig i løbet af mødet unødvendigt at nedlægge hjemmesiden, da medlem, John Ravn, tilbød at overtage Pouls job med at oprette nye medlemmer på hjemmesiden, og Poul tilbød sin hjælp i en overgangsperiode.

Stigende transportudgifter er hvad vi ser for øjeblikket. Poul har derfor lavet en medlemsundersøgelse på baggrund af 25 medlemmers EL-årsopgørelsesdata fra 2016 og 2017. Tallene viser, at der i gennemsnit er en forøgelse på 1800 kr. af udgifter fra 2016 til 2017, mod den forud udmeldte prisstigning på mellem 300 kr.- 500 kr. Resultatet af undersøgelsen er lige blevet fremsendt til Energiminister samt til folketingets energiudvalg og deres formænd.

Et medlem nævnte at have hørt om foreningen DENFO– Danske Energiforbrugere, med dir. Michael Hvitfeldt. MH har, i et åbent brev til pressen, opfordret til indmeldelse i DENFO med henblik på stævning af staten, for ikke at have overholdt forpligtelserne lovet ved etablering af solceller på Netto-ordning.

Beretningen blev godkendt af forsamlingen.

  1. Regnskabet, der var udsendt og vist på lærred, blev gennemgået og godkendt.
  2. Indkomne forslag– var der ingen af.
  3. Budgettet Der blev vedtaget samme medlemskontingent for næste år, 250 kr.

Det foreslåede budget blev ændret på et punkt: Hjemmeside og webmaster kontoen fik tildelt 10.000 kr.  mod de 500 kr. der var foreslået. Poul redegjorde for den nuværende hjemmeside, der er i ’Word Press’ og bliver hostet af Gigahost, der er noget langsom og har forårsaget enkelte tabte e-mails.

Under punktet blev der diskuteret forslag til aktiviteter, der skulle berammes i budgettet: Projekt: ’Flex-afregning Nej tak’; Aktiviteter inden næste folketingsvalg og Medlemsaktiviteter

      6.Valg til bestyrelsen i henhold til vedtægternes § 4:

Sven Kristiansen blev genvalgt som formand

Karin Francke blev valgt som nyt bestyrelsesmedlem

Som bestyrelsessuppleanter genvalgtes Susanne Heinrichs og Lars Søefeldt samt nyvalgtes Jørn Rishede Kristiansen

Bestyrelsen havde ikke forhørt om Finn Roel Ringe, som var på valg som suppleant, var villig til genvalg. Han var ikke til stede.

  1. Valg af 2 revisorer:  De to tidligere revisorer genvalgtes: Lise Lotte Ringe og Connie Jensen.

Revisorsuppleant Birgit Søefeldt genvalgtes ligeledes.

     8.Eventuelt

Lars fremsatte forslag om at foreningen måske kunne investere i en vindmølle. Det har man mulighed for at tænke over, men det er nok ikke muligt for foreningen indenfor vedtægternes rammer.

Et medlem nævnte, at han havde haft glæde af den gratis Suntrol portal til fjernaflæsning af el-produktion i 4 år, men at siden havde været nede siden 3. marts. Sven nævnte at Evishine også har en sådan facilitet. Lars foreslog, at der skrives om net-overvågning i et nyhedsbrev.

Dermed sluttede generalforsamlingen med at vi så videoen fra besøget på Samsø Energiakademi, som Poul har lavet.

Referent Alice Olsen

 

Indlæg ved Energi Fyn

Inden generalforsamlingen startede, havde vi besøg af 2 ansatte ved Energi Fyn, afregningschef Annemette Carlsen samt afregningskonsulent Thomas Fiil Skamriis.

De som fortalte os om hvordan man læser sin elregning. Det var meget nyttigt, og der kom mange spørgsmål fra de tilstedeværende og en god debat.